Stäng fönster Solna kn, BANKEN 3 SOLNA STADSBIBLIOTEK

Beskrivning
Solna centrum bildades i mitten på 1960-talet i stadsdelen Skytteholm mot gränsen till Hagalund. Förutom affärer och restauranger uppfördes också ett bibliotek och ett stadshus. Husen byggdes i huvudsak efter ritningar av Sture Frölén som har ritat en stor mängd byggnader i Solna. Biblioteket utformades som en kvadrat i fyra våningar med fasad av smala enluftsfönster, fasadtegel och keramikplattor. Taket blev plant som övriga byggnader i centrumet. Färgskalan hölls dov. Huvudentrén vetter åt söder och idag in i centrum. Mot norr vänder sig byggnaden mot det stora parkeringsdäcket.

Under 1980- talet gjordes en stor förändring av Solna centrum och alla byggnader kopplades ihop till ett stort glasat inomhuscentrum. Även biblioteket införlivades och huvudentrén byggdes om och öppnades upp. Senare förändringar av byggnaden har också skett, bla genom en påbyggnad i glas åt norr, rymmandes ytor för den nya ungdomsdelen. Biblioteket har också genomgått en större interiör ombyggnad. Idag är byggnadskroppen tydligt integrerad i centrumet och bibliotekets grundutformning förändrad. Byggnadens ursprungliga arkitektur är genom ombyggnaderna förändrad men har fortfarande funktionen som bibliotek.