Stäng fönster Solna kn, TEGEN 6 SOLNA TINGSRÄTT

Beskrivning
Arbetsmarknadsstyrelsen var ett av de statliga verk som i början av 1970-talet expanderade snabbast. AMS "utlokaliserades" till Solna som en följd av ett riksdagsbeslut gällande en minskning av koncentrationen av statliga verk i Stockholm. De 800 tjänstemännen satt utspridda i fem olika kontorshus på Kungsholmen innan det nya, väl tilltagna kontorshuset stod färdigt vid Sundbybergsvägen i Skytteholm intill spåren och gränsen mot Huvudsta.

Kontorshuset utformades i form av fyra huskroppar i sex våningar placerade i nordsydlig riktning med gavlarna mot gatan. De varierades och bands samman med tre låghusdelar i två våningar som istället placerades parallellt med gatan. Här förlades passagerna mellan husen. De bärande fasaderna i rött tegel fick en mönstermurning med stark reliefverkan. Mellan de högre husen åt söder finns öppna gårdar som i olika omfattning används för uteplatser och planteringar. Spåren bildar fastighetsgräns mot söder. Längs fasaderna mot gatan i norr växer buskar och lägre träd. En trädrad skiljer infartsvägen mot Sundbybergsvägen.

Efter om- och tillbyggnad på 1990-talet åt väster har västerortspolisen sina lokaler här. Ett nytt tingshus har byggts till åt öster ett tiotal år senare. Dessa två stora tillbyggnader har inte inventerats då de är uppförda efter 1980.

En del förändringar av entréer, tekniska installationer på taken osv har skett men ursprungsbyggnadernas form, fasader och fönster är oförändrade.