Stäng fönster Solna kn, TURKOSEN 1

Beskrivning
I närheten av Solna centrum uppfördes i slutet av 1970-talet ett bostads- och servicehus i kvarteret Turkosen. Det byggdes i sex våningar av betongelement med sadeltak. Huset delades upp på fyra byggnadskroppar som bildadar ett kvarter med en traditionell rektangulär form. Den östra långsidan av "kvarteret" bebyggdes dock inte helt och gården öppnar upp sig mot Skytteholmsvägen och övrig bebyggelse. Entréerna är placerade på husets gårdssida vilket bidrar till den intima miljön i det allmänna stadsrummet med äldre bebyggelse. Gården är planerad och utrustad med lekplatser, gångvägar, rabatter, växtlighet och träd. Vid öppningen till gården finns ett konstverk placerat. Åt väster går Huvudstagatan. Innanför den ligger en stor lågdel för serviceboendets lokaler. Idag huserar även Solna närakut i dessa lokaler. I anslutning finns också en asfalterad parkeringsplats. Smärre förändringar har skett vid lågdelens entré men i övrigt är byggnadens ursprungliga arkitektur välbevarad.