Stäng fönster Nynäshamn kn, TORÖ KYRKA 4:1 TORÖ KYRKA

Beskrivning
Redan i ett sockenstämmoprotokoll 1694 heter det att kyrkogården ”af urminnestider varit hafver”. Möjligen avsågs med detta kyrkogården vid Herrhamra, den s.k. Lotskyrkogården, där ett kapell stod redan på 1600-talet. Torö kyrkogård kom även att under en lång period utgöra begravningsplats för sjöfarande samt för lotsarna och annan personal på Landsort. Söder om Torö, på ön Öja vid Landsort, finns ytterligare en kyrkogård som anlades 1710, i samband med pestepidemin.

Torös kyrkogård är anlagd kring kyrkan, med den äldsta delen i sydväst. Kyrkobyggnaden är anlagd på diagonalen med en axel i nordostlig-sydvästlig riktning. Tomten som är kuperande lutar svagt mot sydväst; den är bevuxen med lövträd men har karaktär av naturtomt. Mot söder ansluter en tomt bebyggd med ett mindre hus och ett uthus, bland träd på kuperad mark.
Kyrkogården omgärdas med ett staket av smide, indelat i sektioner. Ingången i söder inramas av murade och cementputsade stolpar som bär kors av cement. Stolparna bär spjälgrindar av smide som har bågformig avslutning i övre delen. Längst med landsvägen, på insidan av staketet, finns en rad med planterade träd.

Gravkvarteren är gräsbevuxna och skiljs åt av grusgångar. En del av kvarteren är terrasserade för att kompensera markens lutning. Förbindelserna mellan olika nivåer underlättas på vissa platser genom stentrappor.
Kyrkogården är sparsamt belagd med gravar, huvudsakligen äldre. Vid ingången till kyrkogården ligger en kalkstenshäll (186 x 120 cm). Inskriptionen daterar den till 1746. Ursprungligen låg hällen i första raden på kyrkogården och utgjorde troligen gravsten åt kapellpredikanten Johannes Wollrath. Kyrkogårdens äldsta gravhäll härstammar från 1660. Gravstenarna är huvudsakligen uppställda i långa rader inom kvarteren. Minneslunden som ligger sydväst om kyrkan invigdes 2003.

Bårhuset som är beläget norr om kyrkan uppfördes 1955 och ersatte ett äldre av trä. Nuvarande byggnad har genomgått större förändringar och är bland annat tillbyggd i sin norra del. Den rymmer numera diverse funktioner.

På en höjd i kyrkogårdens norra del står en klockstapel som uppfördes 1940 och efterträdde en äldre sådan. Den är uppförd, på en sockel av betong, som en öppen stolpkonstruktion med stödben under en s-svängd tornhuv krönt med tupp. Taket har papptäckning. Den ena klockan härrör från det äldsta kapellet och dateras till 1645 och den andra är en gåva som bär årtalet 1938. Kyrkans klockstapel efterliknar Lotskyrkogårdens stapel, vilken är några år yngre och uppförd 1937.

ATA, handlingar
Bergqvist, K. A. 1947. Torö kyrka och Landsorts kapell