Stäng fönster Svedala kn, SKABERSJÖ 27:1 SKABERSJÖ KYRKA

Beskrivning
Skabersjö kyrka och kyrkby ligger i övergången mellan den sydvästskånska slätten och backlandskapet. Sege å bildar gräns mellan socknarna Skabersjö och Törringe.
Skabersjö by utgör en väl avgränsad by med byggnader utmed bygatan. Merparten av byns gårdar flyttade ut vid enskiftet omkring 1820. De flesta husen tillhör 1800-talet. Tegel- eller putsfasader är vanligast förekommande. I norr ligger kyrkan och prästgården, som tillsammans utgjorde äldre tiders sockencentrum. Prästgården är byggd på 1920-talet och ersätter en äldre fyrlängad gård i korsvirke. Skolan i byns västra del omges av en öppen skolgård och har en ljusgul putsad skolbyggnad från 1942 i tre våningar.
Skabersjö kyrka omges av kyrkogård, som har utvidgats mot norr bl.a. 1881. I söder gränsar begravningsplatsen till Skabersjö gods kyrkogård anlagd 1832. Kyrkogården inramas av en vitputsad, äldre mur, avtäckt med röda tegelpannor mot norr, söder och öster. Utmed västra sidan löper en kallmur och en häck. Huvudingången finns i söder och markeras av grindstolpar och dubbla dekorativt utformade svarta smidesgrindar. Kyrkogården är indelad i kvarter och gångarna är belagda med grus. Merparten av gravarna är grusgravar med buxbomsinramning. Inslag av gräsytor förekommer. Väster om kyrkan finns ett sentida gravkapell/bårhus.