Stäng fönster Svedala kn, BJÄRSHÖG 10:1 BJÄRSHÖGS KYRKA

Beskrivning
Bjärshögs kyrka och kyrkby ligger på en svagt markerad höjd i det kuperade odlingslandskapet mellan Svedala och Staffanstorp. Kyrkan ligger i byns norra del och norr om kyrkogården möter öppna åkerfält. Byns gårdar ligger kvar på sina gamla gårdstomter och omges av höga lövträd. Byggnaderna är av varierande ålder och utseende. Kyrkogården utbreder sig på alla sidor av kyrkan. Områden mot söder och öster är de största. Den östra har en senare utvidgad del. Kyrkogården präglas till övervägande del av 1800-talets strukturerade kyrkogårdsanläggning med trädkrans och häckar som avgränsning. Kvarteren, som är rektangulära, har grusgravar och buxbomsplanteringar. Gångarna är grusbelagda. Några gravplatser inramas av järnstaket. Ingången finns i söder och markeras av svartmålade smidesgrindar och gjutjärnstolpar. Några mer sentida grindar i enklare utformning finns vid andra ingångar. Gränsen mot gator och allmän mark markeras av såväl trädkrans som en lägre, nyplanterad häck. Till kyrkogården hör en ekonomibyggnad.