Stäng fönster Arboga kn, GAMBRINUS 8

Beskrivning
Huvudbyggnaden på denna fastighet uppfördes troligen på 1800-talet. Byggnaden har fungerat som garveri men byggdes om till lägenheter 1949 alt. 1957. I lägenheten närmast ån finns fortfarande det gamla stengolvet bevarat sedan garveritiden. Garveribordet står uppställt i trädgården. Den del av huset som ligger ovanför portlidret upp mot Västerlånggatan har förmodligen varit bostad även under garveriperioden. Byggnaden har fått behålla delar av sin 1800-talskaraktär, framförallt gaveln mot gatan. Entrédörrarna av ek från ombyggnaden är mycket gedigna och vackra.
På fastighetn finns också ett garage uppfört efter 1976.
Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1665 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1972-1973).
Kvarteret Gambrinus tillhör de fåtal kvarter i stadskärnan som försetts med utformnings- och skyddsbestämmelser. Dock mycket knapphändiga sådana och ibland dessutom med intet förpliktigande skrivningar som "bör om möjligt sparas".