Stäng fönster Göteborg kn, GULLBERGSVASS 703:4 SKANSEN LEJONET

Beskrivning
Skansen Lejonet är ett av stadens tydligaste landmärken och har så varit sedan Göteborgs tillkomst. Den är en mycket värdefull del av 1600-talets befästa stad och en nordlig pendang till Skansen Kronan söder om staden. Skansen Lejonet är uppförd i gråsten på Gullberget. Byggnaden är formad med ett runt torn och en nedre del med stjärnformad plan (tenaljverk). En skulpterad takprydnad i form av ett lejon avslutar byggnaden. Berget omges idag nästan helt av järnvägsspår och andra anläggningar för transporter. En stor del av bergssidorna är bibehållna och i öster finns en grön yta med träd som avgränsar området. Här finns rester efter de äldre befästningarna. En smal bilväg leder upp till entrén. Det finns också möjlighet att ta sig upp på nordöstra och sydvästra sidan.