Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 27:8

Beskrivning
Nordstaden 27:8 utgörs av ett kvarter uppfört i en brant sluttning. Byggnaderna som ingår har en sinsemellan varierad utformning.

Kvarnbergsgatan 9 ligger på den starkt sluttande Kvarnbergsgatan. Det är ett bostadshus i tre våningar med en dekorativt utformad, spritputsad fasad med slätputsade fält. Nordstaden 27:8 är kvarterets äldsta hus.

Kvarnbergsgatan 7 är ett bostadshus i fyra våningar med källare, uppfört för, och enligt ritningar av, byggnadsingenjör H. Jyllin. Fasaden är slätputsad i grönt med dekorativa band och hörnkedjor. Bottenvåningen och källarvåningen är klädda med tegel och kalksten. Taket pryds av ett gavelparti i jugendstil.

Kvarnbergsgatan3-5, Övre Spannmålsgatan 2 C-4 utgörs av tre bostadshus i tre våningar med källare. Fasaden på Kvarnbergsgatan 5 är i rött och gult tegel med mönstermurning. Fasaderna på Kvarnbergsgatan 3 och Övre Spannmålsgatan 2 C-4 är utförda i ljus spritputs. Kvartersdelen knyts samman av återkommande tandsnittsfriser både i teglet och i putsen, och genom likartad fönstersättning och proportioner, som ger byggnaderna en rytmisk indelning. Deras sena 1800-talskaraktär är förhållandevis välbevarad.

Övre Spannmålsgatan 6, Nedre Kvarnbergsgatan 9 är ett bostadshus i tre våningar med mansardvåning och källare. Fasaden är i rött tegel med mönstermurning, utkragningar, murade valv, formtegel, listverk i kalsten och tandsnittsfris under takkanten. Här finns också dekorativa band med små keramiska plattor och sirligt utformade ankarslut. I anslutning till berget är bottenvåningen delvis av granit.