Stäng fönster Mellerud kn, FORSBO 1:30 M.FL. AKVEDUKTEN I HÅVERUD

Beskrivning
Dalslands kanal består av ett 24 mil långt segelbart sjösystem med ca 12 km grävd eller sprängd kanal. Kanalen möjliggör båttrafik mellan Vänern och delar av sjösystemet i Dalslands inre och sydvästra Värmland, vidare upp mot norska gränsen.
Det som kom att bli Dalslands kanal var från början Upperudsälven. Kring Upperudsälven växte järnbruk fram under 1600- och 1700-talen och med den expanderande bruksrörelsen höjdes kraven på kanalisering för att förenkla transporterna för både malmen och det färdiga smidet. I och med bygget av Trollhätte kanal, som invigdes år 1800, hade en vattenförbindelse mellan Vänern och Västerhavet öppnats. Syftet med Dalslands kanal var att sjövägen kunna frakta industriprodukter från Dalsland till västerhavet och vidare ut för export. 1863 tog riksdagen beslut om att Dalslands kanal skulle byggas och i september 1868 invigde Karl XV den färdiga kanalen.