Stäng fönster Bengtsfors kn, EKEBOL 1:80

Beskrivning
Väckelsen nådde Steneby socken på 1870talet och de troende började känna behov av en inbördes gemenskap. 1871 bildades Norra Dalslands Missionsförening och 1877 slöt sig de troende på Baldersnäs samman och bildade Baldersnäs Friförsamling. Namnet ändrades senare till Baldersnäs-Långeds Brödraförsamling. Under den första tiden var det naturligt att samlas i hemmen till bön och andakt, men snart blev det för trångt och man började planera för att bygga ett ”bönehus”. Norra Dalslands Missionsförening begärde att få bygga ett missionshus i Långed, men blev nekade att få inköpa en tomtplats. Ytterligare några år måste därför församlingen samlas i hemmen, men 1891 fick församlingen tillgång till en vackert belägen tomt i Långbron. Församlingsmedlemmarna och ortsbefolkningen bidrog med material och frivilliga arbeten och snart stod missionshuset klart. 1908 gjordes en tillbyggnad inrymmande en bostadslägenhet. 1934 gjordes en grundlig reparation av stora salen varvid den delvis byggdes om. Många församlingsmedlemmar bodde i Mustadfors ( nuvarande Dals-Långed ), och redan 1906 hade de bildat Mustadfors Missionsförsamling. 1944 skedde ett samgående mellan församlingarna och man antog namnet Mustadfors-Långbrons Missionsförsamling. Församlingen bedrev verksamhet både i missionshuset i Långbron och missionskyrkan i Mustadfors fram till 1968 då verksamheten koncentrerades till Mustadfors, och missionshuset i Långbron såldes till ortens pingstförsamling, som fortfarande har det i bruk.