Stäng fönster Bengtsfors kn, VÄTTUNGEN 1:199

Beskrivning
Den evangeliska väckelsen nådde Bäckeforstrakten på 1870-talet. De första sammankomsterna hölls som stugmöten i hemmen. I ett av hemmen, det Kronstedtska, fanns en mindre orgel, som fraktades med häst till det hus där stugmöte skulle hållas. Varje år efter julhelgen var det stormöte hos Kronstedts, då bars de vanliga möblerna undan och plankor och bräder bars in och hemmet förvandlades till en gudstjänstlokal med plats för 30 - 40 personer. Efter mötet bjöds alla på förtäring av familjen Kronstedt, ofta risgrynsgröt och smörgåsar. Behovet av en egen samlingslokal kändes angeläget, och omkring 1875 anordnade bröderna Chytreaus, som drev en färgerirörelse i nya bruket i Bäckefors, en lokal genom att slå samman två rum som ursprungligen var avsedda som bostäder. Här kunde verksamheten få fastare former, och 1880 bildade tolv personer Bäckefors Kristna Friförsamling. Snart kändes emellertid samlingslokalen för trång, och 1888 beslöt församlingen att uppföra ett missionshus strax nedanför Bäcke kyrka, ett centralt läge i den dåvarande samhällsbilden. Detta missionshus stod färdigt 1892.
! Snart kom dock Bäckefors stationssamhälle att bli centrum för bygden, och redan 1906 sålde församlingen sitt missionshus och byggde ett nytt inne i Bäckefors. Det stod klart 1907. Byggnaden har byggts om och till vid flera tillfällen, senast 1993 då en tillbyggnad uppfördes innehållande serveringslokal och kök. I källarvåningen finns rymliga lokaler för barn- och ungdomsarbetet. I övervåningen finns en bostad.