Stäng fönster Arvidsjaur kn, FRISTAD 1:30 FRISTAD

Beskrivning
Gården ligger strax norr om Arvidsjaur, vid Arvidsjaursjön, ovanför den norra stranden. Vid sjön ligger flera stenåldersboplatser och vid stranden till gården finns en samisk seite i närheten av en gammal kåtaplats. Gården Fristad 1:30 omfattar i dag mangårdsbyggnad, bagarstuga, lekstuga, härbre, dass, vedbod, ladugård, ett samiskt härbre, båthus, sjöstuga med ekonomibyggnad, två ängslador, sommarladugård, stall,
hölada-vagnslider, och carpmi. Carportenligger utanför den egentliga gårdsbildningen och på fastigheten Fristad 1:29. Två husgrunder finns i nordost och där har varit en ladugård och ett fårhus enligt uppgift. Vid fastighetens nordöstra sida löper en kallmurad stengärdsgård som gräns mot utägorna.

Båthuset och sjöstugan med ekonomibyggnad avses inte skyddas med specifika skyddsbestämmelser i byggnadsminnesförklaringen. Båthuset är en relativt ny byggnad och den har inte väsentlig betydelse för de sammanlagda kulturhistoriska värdena. Sjöstugan är i dåligt skick och Länsstyrelsen gör bedömningen att det inte är meningsfullt att skydda den med specifika skyddsbestämmelser.

Markerna mot sjön är öppna med en åker och slåttermark som ligger mellan mangårdsbyggnaden och stranden.