Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 20:5 GÖTEBORG KN, KVARTERET 20 FRANSKA TOMTEN

Beskrivning
Byggnaden Nordstaden 20:5 vid Packhusplatsen är en monumental kontorsbyggnad, som tillsammans med grannhusen utgör ett värdefullt minnesmärke över den göteborgska sjöfarten och rederinäringen. Den är ett friliggande femvåningshus med släta fasader av finhuggna granitplattor. Fasaderna är dekorerade med reliefer av konstnären W Henning. De bär symboler för hav och sjöfart. På fasaden mot öster finns reliefer föreställande direktör Gunnar Carlsson och byggnadens arkitekt Sven Steen. Entréhallen och trapphuset har golv och trappor av vit och grön marmor samt snickerier i ek. Trapphusets fönster är blästrade med motiv från hamn och hav. I bottenvåningen finns träreliefer av konstnären A Bryth. Gård avgränsad av granitmur och en envåningslänga. Byggnaden är välbevarad och innehåller många exklusiva hantverksarbeten i både sten, trä och glas.