Stäng fönster Göteborg kn, ANNEDAL 717:5 F.D. EPIDEMISJUKHUSET

Beskrivning
Före detta Epidemisjukhuset består av ett 20-tal byggnader som alla varit en del av sjukhusområdet. Anläggningen består av låga friliggande paviljonger. Den centrala delen har en symmetrisk komposition som omfattar fyra byggnader med regelbundet placerade planteringar. Karaktäristiskt för dessa ursprungliga byggnader är att de är uppförda i en stram stil med begränsad dekor, som syns bland annat i fönsteromfattningarna. Byggnaderna har fasader i gult tegel, vilket knyter an till den offentliga institutionsarkitektur som var rådande i Göteborg från mitten av 1800-talet. Huvudbyggnaderna är i 2 – 3 våningar medan de omkringliggande husen har 1 – 2 våningar. De utskjutande förstugorna, som tidigare fungerat som entréer till separata rum, är en viktig karaktär hos de ursprungliga paviljongsbyggnaderna.

De yngre paviljongerna är uppförda i en våning i trä med liggande panel och valmat sadeltak. De består av två längor med separata ingångar. Paviljongerna binds samman av en tvärgående byggnadsdel. Längst i sydöst ligger den före detta personalbostaden i ett landshövdingehus med träfasader i 1920-talsklassicism och valmat sadeltak. Detta är det sista kvarvarande landshövdingehuset i stadsdelen Annedal.

Karaktäristiskt för området är även att det ligger på en höjd, väl avskilt från övrig bebyggelse, samt de många mindre byggnader som hade en specifik funktion för sjukhusverksamheten.