Stäng fönster Östhammar kn, HARG 13:1 HARGS KYRKA

Beskrivning
Hargs kyrkogård består av två delar, närmast kyrkan en äldre del och i söder en senare utvidgning. Den gamla delen inhägnas av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans som inte är fullständig. Nya delen omgärdas av en häck. Ingångarna är försedda med putsade och vitkalkade grindstolpar med smidesgrindar. Antalet grusgravar är idag mycket litet, men på flygfoto från 1930-talet över kyrkogården ses ett stort antal grusgravar. Gravkvarteren är nuförtiden grästäckta men kyrkogårdsgångarna är täckta med grus. Delar av grusgångarna är dock hårdgjorda med asfalt och täckta med ett tunt gruslager. Den äldre kyrkogården har även den utvidgats flera gånger genom tiderna, bådde 1753, 1811 och 1830. Den nya delen tillkom 1928 och planerades efter ritningar av arkitekten K. M. Westerberg. På 1600-talet hade kyrkogården två medeltida stigluckor vilka ses på teckningar från 1630-talet. Även en klockstapel har tidigare funnits. Den revs 1782 då kyrkans torn byggdes. Stigluckorna revs vid 1811 års kyrkogårdutvidgning.

Kyrkogården har från norr till söder en rak allé av tujor som kantar en grusgång och som förbinder södra och norra ingången.

Den märkvärdigaste graven är det Oxenstiernska gravmonumentet öster om koret. Det är ett verk av Jean Erik Rehn och uppfört 1787. Den består av en järnstaketsinhägnad jordkulle och ett stenfundament på vilket en kolonn i gjutjärn står, som kröns av en gravlampa i antik form. Kolonnen har förgyllda ornament. Nordost om koret står ytterligare gravar över godsägarsläkterna Oxenstierna och Beck Friis med gravstenar från 1800-talet och 1900-talet. På södra sidan om kyrkan framför västra entrén ligger två gjutjärnsgravhällar från 1700-talet.

Ett bårhus är beläget strax utanför kyrkogårdens norra entré och ligger i fonden av den axel som förbinder norra och södra ingången till kyrkogården. Bårhuset är byggt 1941 efter ritningar av arkitekt Ärland Noréen. Det har stomme av tegel och vitslammade fasader samt ett pyramidtak täckt med fjälltegel. Taket kröns av ett järnkors. Portarna är släta och plåtklädda. En gravsten av grå kalksten från 1700-talet över hovslagaren Jöns Lindman vid Hargs bruk är uppställd mot bårhusets västra vägg.

En liten bit väster om bårhuset står kyrkogårdens ekonomibyggnader med faluröd panel