Stäng fönster Östhammar kn, ÖSTHAMMAR 46:2 ÖSTHAMMARS KYRKA

Beskrivning
Östhammars kyrka präglas av flera stora om- och tillbyggnader. Kyrkan invigdes 1675 och hade då formen av en rektangulär salkyrka. Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur. Ingång sker genom en stiglucka i öster vid korsningen Kyrkogatan/Drottninggatan. Stigluckan byggdes 1932 efter ritningar av Sven Brandel. Då lades även delar av stenmuren om. Stigluckan är putsad och försedd med ett valmat koppartak samt järngrindar. Längre västerut längs Kyrkogatan finns också en ingång med putsade grindstolpar och smidesgrindar. Den bortre östra entrén är enklare utformad med moderna järnstolpar och grindar. Kyrkogården ger ett ganska kalt intryck eftersom den saknar större träd med undantag för ett par stycken längs södra muren. Bilder från 1950-talet visar att kyrkogården då hade gott om stora träd som utgjorde trädkrans längs muren.

Kyrkogården domineras idag av stora öppna gräsytor. Gravarna är koncentrerade till den östra delen. De flesta gravarna är från tiden efter 1940. Ett fåtal äldre gravar finns kvar. Nära huvudentrén till kyrkan står en gravsten i kalksten från 1800-talets senare del. Den är utformad i nygotisk stil. Längs kyrkans norrvägg står en rad ditflyttade äldre gravstenar. Nära koret står fyra gravar från 1860-talet. I närheten finns också graven efter borgmästare Gezelius. Den har hörnstolpar i granit och inramas av järnkätting. Det är en f.d. grusgrav som blivit grästäckt. Det finns inga grusgravar kvar på Östhammars kyrkogård.

Kyrkogårdsmuren går väldigt nära kyrkans sydsida. Marken sluttar ner mot kyrkans sydmur vilket gjort att man gjutit en stödmur i betong och ordnat en ränna för avledande av dagvatten.

Bårhuset är inrymt i en jordkällare nära korets södra sida. Gaveln på källaren är murad i granit. Dörren är klädd med kopparplåt med kassettliknande mönster. Den kröns av ett rakt valv i granit med markerad slutsten.