Stäng fönster Östhammar kn, SKÄFTHAMMAR 11:1 SKÄFTHAMMARS KYRKA

Beskrivning
Skäfthammars kyrka står som en typisk representant för många uppländska sockenkyrkor. Det är en rektangulär salkyrka med sakristia i norr och vapenhus i söder.

Skäfthammars kyrkogård omges av en kallmurad gråstensmur med trädkrans av lövträd. Stora entrén i söder har putsade, vitkalkade grindstolpar och smidesgrindar. Den kröns av en båge av smide med en glaslykta. Den Norra kyrkogården tillkom vid en utvidgning och invigdes 1930. Den har bl.a. en omsorgsfullt gestaltad trappa upp till gamla kyrkogården och en entré med grindstolpar och smidesgrindar i ett slags nybarockstil. Invid dess norra mur står ett gravkapell från 1941 med putsade, vita fasader och spåntäckt sadeltak.

Gamla och Norra kyrkogården har gångar täckta med cementplattor. Gravkvarteren är till största delen grästäckta, ett mindre antal grusgravar förekommer. På nordvästra delen av gamla kyrkogården står en familjegrav som utmärker sig genom sin storlek och påkostade utformning. Den är inhägnad med stenram och dekorativt utformade gjutjärnspollare förbundna med järnkätting samt har ett flertal stora gravstenar från tidigt 1900-tal.

En ny stor kyrkogård anlades öster om den gamla år 1967. Den nya delen sträcker sig ner mot Olandsån och präglas av stora, öppna, grästäckta ytor och lövträd i raka rader. Här finns även en minneslund från 1987 och ett stort träkors. På dess södra sida ligger ett långsträckt uthus med putsade, grå fasader och ett flackt sadeltak. Det uppfördes 1962 efter ritningar av Hans Matell/Anders Nordström arkitekter SAR och innehåller transformatorstation samt soprum och redskapsförråd.

Klockstapeln står på en liten kulle nordväst om kyrkogården. Den är byggd 1747 och är inklädd med bräder och spån och har formen av ett fyrsidigt torn. Stapeln har svarttjärade dörrar och luckor och kröns av en lanternin med spåklädd huv. Fasadpanelen är rödfärgad. På lanternintaket finns en flöjel med årtalet 1747. Storklockan och mellanklockan är från 1746 respektive 1747, medan lillklockan är gjuten 1658.

På norra delen av Norra kyrkogården står ett bårhus som uppfördes 1941. Det har putsade, vitkalkade fasader och sadeltak täckt med tjärade spån. Byggnaden är placerad i fonden på gången som förbinder de båda kyrkogårdarna med varandra. Gången kantas av låga tujor.