Stäng fönster Östhammar kn, ÖREGRUND 180:1 ÖREGRUNDS GRIFTEGÅRD

Beskrivning
Begravningskapellet byggdes 1884 i tidstypisk nyrenässansstil, möjligen efter ritningar av arkitekten Axel Nyström, Stockholm. Öregrunds griftegård anlades omkring 1880 på mark utanför den dåvarande stadsbebyggelsen, sedan staden år 1879 köpt in mark för ändamålet. Kyrkogården gavs en rätvinklig plan. En rak axel leder från entrén i sydost till begravningskapellet i bortre änden av kyrkogården. Kyrkogården avgränsas åt sydost av ett gammalt gjutjärnsstaket på stensockel. Övriga sidor avgränsas av ett enklare järnstaket. Kyrkogården har även av en trädkrans samt rader av lövträd inne på området. Gravkvarteren är grästäckta till allra största delen även om ett antal grusgravar med stenramar också finns kvar utspridda över kyrkogården. De äldsta gravvårdarna härrör från tiden kring sekelskiftet 1900.

Söder om begravningskapellet finns en minneslund anlagd 1989 i samband med att kyrkogården utvidgades åt sydväst. Minneslunden pryds av ett stort ankare. Den nya delen kyrkogården är till största delen ännu inte tagen i bruk. Norr om begravningskapellet står klockstapeln.