Stäng fönster Hällefors kn, HÄLLEFORS KYRKBY 4:4 HÄLLEFORS KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt en klockstapel och ett gravkapell.

Den stora kyrkogården breder ut sig öster och framför allt söder om kyrkan. Den omges av en kallmurad stenmur av olika karaktär. Muren i öster och delar i nordöst och sydöst är från en utvidgning 1929 och är helt lagd i skivor av skiffer; den äldre delen av muren ser ut att vara av natursten och skiffer men i oregelbundna block. Innanför muren löper en trädkrans av björkar. Det finns fyra ingångar till kyrkogården; en i norr, två i öster och en mindre i söder. Den södra har enkla grindstolpar av järn. Smidesgrindarna står lutade mot muren bredvid. Den norra och de två i öster har grindstolpar klädda med skifferplattor som kröns av lyktor, men grindarna är borttagna. Kyrkogården är till stor del bevuxen med gräs och har ett gångsystem av grus och till viss del asfalt. Det finns flera äldre träd, i huvudsak björkar, som delvis planterats i form av alléer.

På den sydöstra delen finns ett gravkapell från utvidgningen 1929. Fasaderna och det branta valmade sadeltaket, krönt av en takryttare, är klädda med spån. På framsidan bärs taket upp av kolonner av trä.

Nordöst om kyrkogården finns den slutna klockstapeln, i huvudsak spånklädd, som uppfördes 1767 och ersatte en äldre klockstapel.