Stäng fönster Sotenäs kn, SMÖGENÖN 1:1 M.FL. - SJÖBODAR

Området omfattar den inre delen av den gamla hamnen vilken delas i två av Lännudden.
Under början av 1900-talet användes Lännudden för att torka redskap på träställningar, så kallade vadbockar och garnräckor. På 1930-talet fanns endast ett fåtal bodar och inga bryggor i hamnens inre, västra del. I takt med den ökande turismen och efterfrågan på sjöbodar för kommersiella intressen längs Smögenbryggan har bodar med faktisk anknytning till fiske uppförts här.
Bodarna är byggda i en respektive två våningar och placerade tätt på rad eller grupperade om fem-tio stycken. Träfasaderna är målade i rött. Även gult, grönt, vitt och blått förekommer, främst på Smögensidan. I anslutning till bodarna finns bryggor och i norr, längs Smögenöns sydsida, löper fortsättningen av själva Smögenbryggan.

Karakteristiskt är den rena sjöbodsbebyggelsen. Bodbebyggelsen upplevs som ordnad vilket med största sannolikhet beror på att den har uppförts relativt sent. De flesta bodar är i två våningar med målad träfasad. Avsaknaden av vägförbindelse ut på Lännudden bidrar i högsta grad till uppfattningen av miljön som karg och verksamhetsinriktad, på naturens villkor.