Stäng fönster Sotenäs kn, SMÖGENÖN 1:1 M.FL. - 1900-TAL

Beskrivning
Byggnader på torgets södra sida och kvarteren norr om Bredabergsvägen, området avgränsas av Hotellgatan i väster och Storgatan, Bredabergsvägen, Parkgatan och Hamngatan i öster. Norrut utgörs gränsen av dalgången i vilken Parkgatan löper.
Området är uppfört efter sekelskiftet 1900 och präglas av bostadskvarter längs räta gator. Detta är tydligast längs Brunnsgatan och Skolgatan vilka är långa nog att dela in flera kvarter. Gatorna i området gjordes bredare än tidigare men var inledningsvis bara gångvägar. På flera ställen var gatorna trädkantade men träden togs bort till förmån för bilismen.
Majoriteten av husen är rymliga med hög granitgrund och inredd källarvåning. Främst längs Brunnsgatan finns flera villor i schweizerstil med riklig snickarglädje, stora verandor och varierade planlösningar och volymer. Kring kyrkan ligger offentliga byggnader tillkomna efter 1945, och vid torget ligger Missionskyrkan. Det nuvarande torget, tidigare en park, med butiker och livsmedelsaffär, upplevs som samhällets centrum vid sidan av Smögenbryggan. Här finns den tidigare brandstationen, Spruthuset. Torget möts i söder av en sammanhållen husrad med småstadskaraktär. I närheten av torgets sydöstra hörn ligger tre höga och rikt dekorerade bostadshus med verandor, burspråk, snickarglädje och tornuppbyggnader.

Karakteristiskt för området är tydligheten i gatornas rutnät som gör det synligt att utbyggnaden skett efter en stadsplan, vilket skiljer området från de äldre delarna närmare Smögenbryggan. Husens storlek och höga, inredda källarvåning är miljöskapande liksom de större tomterna. Marken mellan byggnaderna upplevs här mer privat än i de äldre delarna där husen ligger tätare. I detta område har tomtavskiljande staket, murar och planteringar förekommit och varit en del av utformningen sedan tillkomsten. Byggnadsvolymerna är större än i andra områden på Smögen och står på hög granitsockel.