Stäng fönster Norrtälje kn, KYRKBYN 3:1 FASTERNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården fick sin nuvarande utsträckning omkring år 1800. Kyrkogården omges åt alla sidor av stenmurar, särskilt mäktig är den flera meter höga muren åt söder och väster. I sydöstra hörnet finns gravkoret för bergsrådet Le Febure Lilienberg. Gravkoret är igenmurat och nyckeln lär ha kastats i sjön år 1929. Kyrkogården har två ingångar, den ursprungliga i väster samt en ingång upptagen på 1950-talet i norr. Det finns ett stort antal äldre gravvårdar, från mitten av 1800-talet och framåt särskilt i de sydöstra delarna av kyrkogården. Vegetationen bidrar också till en äldre prägel på kyrkogården med övervägande större lövträd. Norr om kyrkogårdsmuren finns en minneslund anlagd 1993.

Under efterkrigstiden har hygieniska och andra krav gjort att det har byggts nya bårhus på många kyrkogårdar, ofta i kombination med redskapsbodar för kyrkogårdsskötseln. Bårhuset vid Fasterna kyrka är en väl utformad byggnad från1955 belägen på norra sidan av kyrkogårdsmuren. Bårhuset har gråbrun spritputsad fasad och tak med förskjuten nock, täckt med svartmålad enkelfalsad skivplåt. I båda gavlarna portar av trä samt glasbetongfönster