Stäng fönster Ovanåker kn, MATTSMYRA 4:9 MATTSMYRA KAPELL

Beskrivning
Nordväst om kyrkan står en smal högrest vitmålad byggnad – kapellets klockstapel. Denna byggnad undkom branden 1890 och är därigenom denna enda kvarvarande byggnaden från den första kyrkoanläggningen. Byggnaden vilar på utskjutande bäråsar vilkar bildar stöd åt synliga trästag. I klockstapeln hänger en klocka som rings för hand. Utrymmet under klockan nås via en dörr med ett litet korsformat fönster ovanför. Klockstapeln har spetsiga gavlar med ett korsformat fönster i varje väderstreck. Klockstapelns spira är plåtklädd och svartmålad och den kröns av ett järnkors.

Kapellet omges på alla sidor av kyrkogården som har ingångar från väster, norr och öster, där den förstnämnda utgör huvudingång. Kyrkogården omgärdas av ett trästaket i svart med vita spjältoppar. Stolparna utgörs av gjutna betongstolpar, som är högre och mer utsirade vid entréerna. Marken, som huvudsakligen är täckt av gräs, delas upp av breda grusgångar, där de två största gångarna är anlagda i korsform. Den högre vegetationen inom kyrkogården består främst av en björkallé längs mittgången mot kapellets entré samt två rönnar vid entrén mot öster. Den lägre vegetationen består av enstaka buskar samt låga buskhäckar som avdelar gravraderna. Gravvårdarna är huvudsakligen av sten och stående, vända mot öster och väster samt mot mittgången. Eftersom kyrkogården räckt till för församlingens behov finns förhållandevis många äldre vårdar bevarade, även om äldre vårdar tidigare tagits bort. Två större gravvårdar med omgärdning finns på kyrkogården. Enstaka gravstenar har titlar. På kyrkogårdens sydvästra del finns en gjuten gravvård rest över bygdekonstnären Lim-Johans föräldrar och utförd av konstnären själv. På kyrkogårdens nordöstra del finns ett område där marken täcks av ljung och bärris vilket 2004 tagits i bruk som minneslund. En sten med kopparplatta med texten ”Minneslund” anger även detta.