Stäng fönster Söderhamn kn, MO PRÄSTBOL 2:1 MO KYRKA

Beskrivning
Den kyrkogård som invigdes 1821 var friliggande och låg öster om kyrkan. På den delen finns de äldsta gravvårdarna som är stående vårdar av gjutjärn från tiden omkring 1850. Omkring 1890 utvidgades kyrkogården både mot nordväst och sydväst och kom nu även att sträcka sig runt kyrkan. Ett järnstaket tillkom även vid den tiden och det finns kvar i dag. Det sträcker sig runt halva kyrkogården. Den andra halvan omgärdas av en bogårdsmur. Staketet som sitter på gjutna stolpar sitter på ursprunglig plats. Det är ovanligt att ett järnstaket är bevarat i sin ursprungliga sträckning. Staketet har ett högt bevarandevärde, det är ovanligt utformat och i sin helhet bevarad tillsammans med de gjutna stolparna. 1996 utvidgades en kyrkogårdsdel vid gravkapellet mot nordväst som innehåller urngravar och minneslund.

Begravningskapellet uppfördes 1972, den inrymmer kapelldel och kylrum. Den är i vitt mexitegel och har ett brant svart tak med valmade gavlar. Invändigt är kapelldelen enkelt och stramt inredd med vita väggar, full takhöjd och snickerier i furu. Fönster av betongglas fungerar både som ljusinsläpp och dekoration. Byggnaden är mycket tidstypisk i både utförande och materialval.