Stäng fönster Kungsör kn, KUNGSÖR 5:156 KUNG KARLS KYRKA

Beskrivning
Kung Karls kyrka i Kungsör vid Mälarens västligaste del ligger högt uppe på en ås, sedan gammalt kallad Kungsörs backe. Kyrkan var från början vida synlig från sjön och den omgivande bygden. Genom att Kungsör på 1800- och 1900-talet utvecklats till betydande industriort ligger kyrktomten idag något mer skymd, mitt i tätortsbebyggelsen. Närmast angränsande hus är församlingshemmet Kristinagården, uppförd efter ritningar av arkitekt Jerk Alton och invigd i augusti 1990.

Kyrkogården i den terrasserade sluttningen i väster är tagen ur bruk; sista begravningen ägde rum 1888. Området inhägnas med ett järnstaket och upptas av gräsbevuxna ytor och gamla lärkträd. En rak, asfalterad gång med trappor leder från kyrkans huvudingång ner till kyrkans klockstapel och vidare mot Drottninggatan, ortens huvudgata.

Klockstapeln är av öppen klockbockstyp, till sina äldsta delar från 1670-talet, men nuvarande utseende är väsentligen från en ombyggnad 1933.