Stäng fönster Tierp kn, SKÄRSÄTTRA 2:3 LÖVSTABRUKS KYRKA

Beskrivning
Klockstapeln är belägen i herrgårdsparken mittemot kyrkan. Den uppfördes år 1874 av Carl Emmanuel de Geer i nygotisk stil. Den har en öppen stolpstomme av tjärat trä och kröns av ett korstak med en hög kopparklädd spira. I takets gavelspetsar finns urtavlorna samt spetsbågiga fönster i höjd med de bägge klockorna. Taket och spiran är försedda med nygotiska ornament och kröns av en vindflöjel. Den nuvarande klockstapeln ersatte en äldre stapel, uppförd efter 1719 års brand.

Kyrkogården anlades 1860 på en plats i skogen en bit norr om bruket. Den tillkom på initiativ av brukspatronen greve Carl de Geer som själv blev en av de första att begravas där år 1861. Tidigare hade brukets invånare begravts på kyrkogården vid Österlövsta kyrka. Kyrkogården omges av ett trästaket med faluröda diagonalbräder och tjärade över- och underliggare. Entrén i söder är försedd med huggna grindstolpar av sten och gallergrindar av järnsmide. Vidare finns en trädkrans av lövträd runt kyrkogården och en lövträdsallé längs den centrala mittgången från entrén i söder till den stora sarkofagen vid Carl de Geers grav i norr. Den norra delen av kyrkogården är avdelad för familjen de Geers gravar. Här finns flera gravar med stora påkostade gravmonument, varav Carl de Geers stora stensarkofag i grå granit är den största.
Västra halvan av kyrkogården är tämligen fullbelagd av gravar i raka rader varav en stor del grusgravar. Östra halvan utgörs av det gamla allmänna varvet och innehåller ett färre antal glest placerade gravar. Kyrkogården har grusgångar och gravkvarteren är till stor del grästäckta. Det finns fem gamla gjutjärnskors bevarade på kyrkogården. Det största av dem pryder Emmanuel de Geers grav från 1877.

Förr fanns en mångfald gravar med järnkors varav nu endast ett mindre antal är bevarade. De gamla smidda järnkorsen är placerade nära kyrkogårdens nordöstra hörn. Norr om kyrkogården, lutade mot staketets stensockel, står tre stora tavlor i polerad svart granit. Den ena av tavlorna har en inhuggen vers och den andra namnen på brukets tidigare ägare fram till 1861. Tavlorna var tidigare placerade i kyrkan.