Stäng fönster Tierp kn, TIERP 1:2 NATHANAELSKYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är belägen nedanför den höjd som kyrkan är byggd på. En putsad och vitmålad kyrkogårdsmur bildar fond till en halvrund plats, varifrån man går in på kyrkogården genom entrén som är försedd med järngrindar och putsade grindstolpar avtäckta med kopparhuvar. Längs Ringgatan i öster är kyrkogården avgränsad med ett nyuppsatt järnstaket. Järnstaketet har ersatt en putsad mur som i sin tur ersatte ett ursprungligt trästaket. Söder om ekonomigården finns delar av det ursprungliga trästaketet kvar. En trädkrans av stora lövträd sätter också sin prägel på kyrkogårdsmiljön. Innanför kyrkogårdentrén finns en redskapsbod med putsad fasad och ursprungliga dörrar med mönstrad panel. I början av 1990-talet utvidgades kyrkogården i västlig/nordvästlig riktning. Den ursprungliga kyrkogården är uppdelad i rätvinkliga kvarter med raka grusgångar i strikt symmetriskt mönster. Mitt på kyrkogården, där grusgångarna korsar varandra, finns en rundel med blomsterplanteringar. I bortre änden av kyrkogården ligger en minneslund anlagd 1985. Det går en rak axel mellan kyrkogårdsentrén och minneslunden. Gravkvarteren är till största delen grästäckta men det finns även många grusgravar med stenramar.

I anslutning till Ringgatan i öster ligger två ekonomibyggnader. Den ena har fasader av vit kalkstandsten och ett flackt tegeltäckt sadeltak. Den andra byggnaden har träfasad och stora garageportar samt sadeltak.

Den nyanlagda kyrkogården består till stor del av stora gräsytor med inslag av träd, buskar och häckar.

Norr om kyrkan ligger ett bårhus som uppfördes 1959 och ersatte ett bisättningsrum som tidigare var inbyggt i stödmuren intill trappan upp till kyrkan. Bårhuset har vitputsade fasader och ett flackt sadeltak samt i övrigt välbevarade detaljer som en indragen entré med mörka kakelplattor på väggen samt fernissade ekdörrar. Bisättningsrummet har tidstypiska fönsterformer. Sadeltaket är täckt med skifferplattor garnerat med kopparplåt. Byggnaden är mycket tidstypisk och välbevarad i ursprunglig stil.

Församlingshemmet är beläget väster om bårhuset i sluttningen ner mot kyrkogården. Det är byggt i en våning i vinkel och väl anpassat till de topografiska förutsättningarna. Församlingshemmet är ritat 1972 av arkitekt Sven Jonsson. Det har fasader av vit kalksandsten och ett valmat sadeltak täckt med betongpannor. Byggnaden kan sägas vara en typisk representant för det tidiga 1970-talets arkitektur.