Stäng fönster Tierp kn, VÄSTLAND 3:30 VÄSTLANDS KYRKA

Beskrivning
1850-talets kyrkogård skapades genom att höga terrassmurar anlades mot öster och väster. En allé planterades från kyrkbacken fram till porten. Kring hela kyrkogården restes ett gjutjärnsstaket. De mest påkostade gravvårdarna placerades längst i norr.
Här är i dag endast gräsgravar, förutom ett fåtal grusgravar med påkostade inhägnader. I kombination med breda grusgångar i ett enkelt rutmönster, finns nordsydliga gångar av ölandskalksten. Allén utgör ett framträdande inslag i miljön. Längs östra väggen finns ett stort gruskvarter. I sydost finns ett sevärt grusgravskvarter med låga häckar. Där, samt i ett gräskvarter i sydväst, finns flera intressanta vårdar. Ett par, med kors respektive staket av gjutjärn, kan vara tillverkade på Västlands Bruk.
Söder om dessa finns en rad gräskvarter, som är en utvidgning av den första kyrkogården. Kring hela denna stora terrass löper i dag en låg häck, medan det endast finns fästbultarna kvar av staketet.
Östra kyrkogården är en utvidgning från omkring 1970. Här finns slingrande gångar, buskpartier och oregelbundna gräskvarter. Muren mot vägen samt trapporna är i kvartsit eller Dalasandsten, vilket är ovanligt på lantkyrkogårdar. Ett tjugotal år senare anlades minneslunden i sydost, nära åns täta trädridå.
Öster om tornet finns en enkel ekonomibyggnad på terrassmurens krön. Mot landsvägen i nordväst är ett bisättningsrum inbyggt i den höga terrassmuren, antagligen från 1920-talet. Det är ur bruk sedan ett tjugotal år.

Den gamla kyrkogården består av en liten gräsplan. Den omges av en hög bogårdsmur som till viss del är i fältsten satt i bruk, och kan vara från medeltiden. Andra delar av muren är i kallmurad spräckt sten, och på krönet har under 1800-1900-talen lagts upp kullersten, tegel och slagg.
En järngrind hänger på putsade stolpar med 1700-talskaraktär. Innanför muren står många stora lövträd, som skapar avskildhet och stillhet, trots läget intill en vägkorsning. Det finns fortfarande närmare tio tydliga gravvårdar, de flesta i järn eller trä och plåt.