Stäng fönster Tyresö kn, TYRESÖ 1:827 TYRESÖ KYRKA

Omgivningen
Tyresö kyrka ligger på en halvö längst in i havsviken Kalvfjärden. Slottet är beläget sydost om kyrkan och väster om slottet och kyrkan rinner en å, Follbrinksströmmen (tidigare benämnd Kåkbrinksströmmen), som avvattnar Fatburen och Albysjön. Strax väster om ån, nära dess utlopp, ligger lilla Tyresö, som i äldre tid var omflutet av vatten. Här låg en äldre Tyresö gård, föregångaren till slottet. Nedanför slottet, åt sjösidan, utbreder sig en engelsk park. I norr finns en handelsträdgård med växthus och trädgårdsmästarbostad. Den inre delen av Kalvfjärden domineras i dag av villabebyggelse för åretruntboende. Cirka 600 meter nordost om kyrkan ligger den tidigare prästgården, uppförd år 1939. Vid Brakmarsvägens anslutning till Tyresövägen ligger en äldre ekonomibyggnad som sedan 2006 används av kyrkogårdsförvaltningen. Ett nytt församlingshem med lokaler för barn- och körverksamhet bestående av två sammanbyggda byggnader ligger cirka 200 meter väster om kyrkan på Kyrkvägen och uppfördes under åren 2005 - 2006.

Anläggningen
Kyrkan med omgivande kyrkogård är relativt högt belägen i det kuperade landskapet. Den femkantiga kyrkogården är relativt plan, men utanför bogårdsmuren sluttar marken svagt mot söder och brant mot norr. Kyrkan är belägen i kyrkogårdens norra del. Kyrkogården omgärdas av en två meter hög bogårdsmur. I nordöstra hörnet ligger ett bårhus och norr om kyrkan, i direkt anslutning till denna, samlingslokal och personalutrymmen. Kyrkogården är indelad i två kvarter söder om kyrkan, samt en cirka 3,5 meter bred remsa med gravplatser längs östra, södra och västra sidorna av bogården. I söder intill kyrkan finns ett fåtal gravvårdar bevarade från 1800-talets senare del.

Bogårdsmuren är uppförd i tegel och vitrappad med överkragat, putsat takparti, täckt med enkupigt tegel. På västra delen av sydsidan finns ringar för fastbindning av hästar. I murens insida finns 58 stickbågiga nischer. De sexton nischerna på sydsidan har inmurade röda sandstensplattor med inristade gårdsnamn. Bogården har två ingångar, en i söder och en i väster. Från den södra leder en väg kantad av allé upp till slottet. Porten flankeras av kvadratiska hörnstolpar med rester av en infälld sandstensportal. På grindstolparna sitter Oxenstiernas och de la Gardies vapensköldar. I båda ingångarna sitter svarta smidesgrindar. På en höjd norr om den muromgärdade kyrkogården har anlagts en ny begravningsplats med minneslund och urngravplatser.

Kyrkobyggnaden
Tyresö kyrka är en salkyrka, bestående av västtorn och ett långhus som saknar gräns mot det tresidiga koret. Västtornet är något smalare än kyrkan i övrigt. På sydsidan, i vinkeln mellan torn och långhus finns ett litet runt trapptorn med trappa till läktare och vind.