Stäng fönster Österåker kn, MELLANSJÖ 3:3 LJUSTERÖ KYRKA

Omgivningen
Ljusterö kyrka har ett dominerande läge i landskapet på en höjd intill Kyrksjön. Kyrkan ingår i ett kulturhistoriskt värdefullt område (Gärdsvik-Mellansjö-Åsättra) enligt Österåkers kommuns kulturmiljöprogram. Områdets kulturlandskap har till stora delar bevarat sin sekelskifteskaraktär med små gårdar med karaktäristiska lägen på höjdpartier i landskapet. Vägsträckningarna är de ursprungliga och områdets öppenhet är i stort sett detsamma som under tidigare århundraden. Vägarna har dock rätats ut något och asfalterats och modern bebyggelse har vuxit upp här och var i området.

Anläggningen
Kyrkan ligger intill landsvägen som leder till Gärdsvik och Åsättra. Norr om kyrkan sluttar det brant ned mot Kyrksjön. Kring kyrkan fanns ett kyrkligt centrum med prästgård och skola. Prästgården, uppförd år 1870, finns kvar öster om kyrkan. Kyrkskolan finns också kvar och ligger på andra sidan landsvägen, men har genom fler ombyggnader förlorat sin äldre karaktär. Till kyrkomiljön tillkom under 1980-talet en parkeringsplats intill kyrkans västra ingång samt en rödpanelad ekonomibyggnad.

Kyrkan och kyrkogården omges av en kallmurad bogårdsmur, uppförd under 1750-talet i samband med det äldre kapellets uppförande. Kyrkogården har efterhand utvidgats åt både öst, väst och norr. Den äldsta kyrkogården sträckte ut sig främst söder om kyrkan. På kyrkogårdens södra del återfinns också de äldsta gravvårdarna varav flertalet utgörs av grusade gravplatser med stenram, men även ett antal gravplatser omgärdade av kraftiga järnsmideshägnader. Här återfinns också kyrkogårdens äldsta gravvård av röd sandsten från år 1848.

Utefter muren löper en trädkrans som utgörs av lindar men även enstaka askar. Ingångar finns åt alla väderstreck genom muren och är försedda med järnsmidesgrindar och grindstolpar av granit krönta av smideslyktor med frostat glas.

Kyrkogården utgörs av grästäckta gravkvarter och grusade gångar, med undantag för de västra och södra gångarna fram till kyrkan som har asfalterats. Från den norra ingången leder en trappa ned till minneslunden med utsikt över Kyrksjön. I minneslunden ligger det f d bårhuset som nu används som kapell. Byggnaden är uppförd efter ritningar av arkitekten S Ullén 1930. Fasaderna är klädda med vitmålad panel och taket täcks av svartmålad plåt.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan har en till planen nästan oktagonal form med ett tresidigt avslutat kor i öst. I norr ansluter en sakristia och i väst ett vapenhus. Vapenhuset har en överliggande tornbyggnad med lanternin och spira krönt av ett kors. Huvudentrén är förlagd till väst men ingång finns även i söder och till sakristian. Kyrkan har en panelad timmerstomme med sockel murad av sprängd gråsten.