Stäng fönster Solna kn, NÄCKEN 2 RÅSUNDA KYRKA

Omgivningen
Råsunda kyrka är uppförd i den redan under 1900-talets början utbyggda stadsdelen Råsunda norr om Stockholm. Kyrkan ligger på en bergshöjd i nordöstra delen av Näckrosparken. Runt parken finns äldre villor och flerbostadshus samt gamla Filmstaden, nu på väg att omvandlas till bostäder. Trots att kyrkan är högt belägen är den inte särskilt synlig på håll och kan därför uppfattas som lite avsides belägen.

Anläggningen
Kyrkotomten avgränsas i väster av en hög stödmur mot parken och Näckrosdammen vars vattenspegel tagits tillvara vid gestaltningen av kyrkan. I norr utgör bergets högst belägna punkt en naturlig gräns och i öster ligger kyrkans slutna korvägg nära tomtgränsen. I söder ansluter tillfart och bilparkering vid ingång till souterrängplanets församlingslokaler. Längs kyrkans sydfasad finns upphöjda rabatter för rosenplantering i lådor av betongblock. En bred terrängtrappa i väster leder upp till en plan, gräsbevuxen förgård framför kyrkans huvudentré. Förgårdens gräs- och stenbeläggning bildar ett kvadratiskt mönster kallat "Guds gröna ängar". Marken har höjts mot sidoskeppets entré så att den nu fungerar för rörelsehindrade. I förgårdens sydvästra hörn reser sig ett 22 meter högt klocktorn likt en medeltida kampanil och krönt av en förgylld tupp formgiven av konstnären Erik Höglund. Tornet är uppfört av prefabricerade byggnadselement i vitbetong. I ett klockhus, som täcks av rostfritt stål, hänger längst ner storklockan "Kärleken", mellanklockan "Tron" och överst lillklockan "Hoppet". Klockorna är gjutna 1967 av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad med koret i öster och med ingång från förgården i väster. Församlingslokaler ligger i souterrängplan med entré i söder. Byggnaden är uppförd med stomme i betong. Anläggningen består av två sammanbyggda rektangulära huskroppar där sidoskeppet motsvarar mittskeppets halva höjd och bredd.