Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Solna kn, HAGA 3:10 SOLNA KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Omgivningen
Omgivningen har ända fram till modern tid varit lantlig med prästgårdsängar och skogar som närmaste grannar. I dag är Solna en av landets till ytan minsta kommuner med en befolkning på 57 000 invånare. Solna kyrka är belägen söder om Stockholms norra begravningsplats och norr om Karolinska sjukhusets bebyggelse, inte långt från gränsen mellan Solna och Stockholm. Området omges av trafikleder som E3, E4 och E20 och den starkt trafikerade Solnavägen. Kyrkogården med sin rikliga växtlighet utgör därför tillsammans med Norra begravningsplatsen en rofylld kontrast till den intensiva omgivningen. Granne med kyrkan ligger prästgården med tillhörande trädgård, där Alfred Nyströms skulptur av Johan-Olof Wallin, 1809 kyrkoherde i Solna, är placerad.


Anläggningen
Kyrkogårdens äldsta del utgör området mellan kaplansgården och prästgården. Det präglas av lummighet med höga lindar samt av konst- och kulturhistoriskt märkliga gravmonument. Här vilar kända personer ur vår historia som kemisten Jöns Jacob Berzelius, författaren Carl Jonas Ludvig (Love) Almquist och författaren Artur Lundkvist.

Från 1860-talet och framåt har kyrkogården byggts ut ett flertal gånger och kaplansgården från 1726 ligger numera inom kyrkogården. I sydväst finns ett fristående gravkor, byggt i sena 1800-talets putsarkitektur, över Regis Cadié


Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad i öst-väst. Rundkyrkan har tre meter tjocka murar av gråsten. Tegel har använts i rundtornets krön, västgavelns röste, långhusets ”bågar” samt till den profilerade putslisten vid takfot på samtliga byggnadskroppar. Vapenhusets gavelröste liksom portalens omfattning och de tillbyggda gravkorens fasader är murade i tegel. Samtliga valv är slagna av tegel.