Stäng fönster Nacka kn, SICKLAÖN 133:1 NACKA KYRKA

Omgivningen
Nacka kyrka ligger i Finntorp öster om Stockholm. Den är belägen i en tidigare ekskogsbacke norr om Järlasjön. Numera går den livligt trafikerade Värmdövägen söder om kyrkan och norr om kyrkogården på andra sidan gamla Värmdövägen ligger bostadsbebyggelse av varierande ålder, alltifrån stora trävillor från tidigt 1900-tal till höghus från 1900-talets senare del.

Anläggningen
Nacka kyrka och det närbelägna gravkapellet ligger i den äldsta, västra delen av kyrkogården. Kyrkobyggnaden med tillbyggt församlingshem är väl synlig genom en trädridå i slänten ner mot Värmdövägen. Genom utvidgningar österut 1924 och 1935 har kyrkogården fått en långsträckt form. I samband med breddning av Värmdövägen 1936 tillkom betongmuren som inhägnad i söder. Längs Gamla Värmdövägen i norr och Kyrkstigen i öster finns smidesstaket mellan stenstolpar. Entréer finns i alla väderstreck och ett rikt gångsystem, bestående till allra största delen av grusbelagda gångar som genomkorsar kyrkogården. Av äldre ekar med stora trädkronor har ett antal lämnats kvar närmast kyrkan och det tillbyggda församlingshemmet. Växtligheten har kompletterats med en mångfald av trädslag som pyramidek utmed muren, björk längst i öster, lindalléer och hängask. Träden tillsammans med de formklippta häckarna skapar en struktur med olika rum som inbjuder till promenader i ett parkliknande landskap. Kyrkogården bevarar ett stort antal gravvårdar med kultur- och personhistoria från de senaste hundra åren i Nackas utveckling. Minneslunden strax öster om kyrkan är det senaste tillägget på kyrkogården.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning. Den är murad i rött tegel ovan en hög gråstensmur och har branta kopparklädda takfall. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med torn och portal i väster, ett smalare femsidigt kor i öster, ett f d samlingsrum i norr, nu kyrkans sakristia, och en f d sakristia i söder, nu textilkammare. Norr om kyrkan ansluter ett tillbyggt församlingshem med en vinterträdgård mot kyrkans nordmur som fått två öppningar. Kyrkans tillgänglighet för rörelsehindrade har lösts genom en ny entré till församlingshemmet.