Stäng fönster Nacka kn, TATTBY 32:1 UPPENBARELSEKYRKAN

Omgivningen
Kyrkan har ett magnifikt höjdläge invid Neglingevikens västra strand. I kyrkans närhet, längs Kyrkvägen, och i Tattby, finns ett flertal villor från början av 1900-talet, vilka är uppförda i jugend eller nationalromantisk stil.

Anläggningen
Kyrktomten, som är bevuxen med tallar och björkar, sluttar brant ner mot Neglingeviken. Genom uppbyggda terrasser i sluttningen mot öster, har kyrkans höjdläge mot öster förstärkts ytterligare. Även mot norr och söder finns uppbyggda terrasseringar med murar av grovhuggna granitblock. Nere vid strandkanten finns en stiglucka i kyrkogårdsmuren till vilken en bro över viken, Tattbybron leder. Väster om kyrkan ligger kyrkvaktmästarbostaden, vilken är samtida med kyrkan, och liksom den uppförd i rött Helsingborgstegel samt, ytterligare väster därom, församlingshemmet, uppfört under 1900-talets senare del i avvikande stil. Söder om kyrkan ligger prästgården som är en ljus, putsad villa med plåttak.

Kyrkobyggnaden
Uppenbarelsekyrkan är en uppmärksammad exponent för jugendstilen, den stil som Boberg var en av tidens främste företrädare för i landet. Den har också drag av bysantinsk kyrkoarkitektur.

Kyrkan har en påtaglig vertikal betoning med det väldiga sidoställda klocktornet och de släta murytorna, vilket förstärks av kyrkans höga placering. Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning och består av ett rektangulärt långhus, som i väster flankeras av två låga trapptorn och i öster är förenat med ett åttkantigt kor under ett brutet tak som kröns av en kopparhuvsförsedd lanternin. Korets form förstärks med en uppbyggd terrass i samma form där sex kraftiga strävpelare står. Mot norr och söder finns utbyggnader för sakristia respektive torn. Mot kyrkans enkla och strama exteriör står dess praktfulla interiör i stark kontrast.