Stäng fönster Bollnäs kn, VÄXSJÖ 7:93 LOTTEFORS KAPELL

Beskrivning
Lottefors kapell är ursprungligen Lottefors bruks gamla herrgård. Då det var aktuellt att riva byggnaden 1930 köpte den 1928 grundade kapellstiftelsen istället in den, flyttade den och inrättade ett kapell. Utvändigt förändrades herrgården i liten omfattning varför byggnaden fortfarande äger prägeln av herrgård.

Den lilla kapelltomten omsluter kapellet och inramas av planterade björkar åt tre håll. Åt väster finns även en häck som avskärmar tomten mot vägen. Marken är i huvudsak gräsbeväxt med visst inslag av träd och höga buskar. I nordost växer tallar på en kulle, på vilken även klockstapeln står, och bredvid finns den grusbelagda parkeringen. Från parkeringen når man samtliga entréer via grusgångar. Längs husväggen mot vägen finns två rabatter, separerade av granittrappan upp till huvudentrén. Gravar eller minneslund saknas.

Klockstapeln från 1949 nordost om kapellet är en öppen, modern rundtimmerkonstruktion på korslagda syllar. Den pyramidformade konstruktionen bär ett spånklätt valmat och på två sidor brutet tak. Hela klockstapeln är tjärad och kröns på toppen av en spira. Klockan är donerad av Edvin och Anna Persson samma år till minne av deras bortgångna dotter.

Norr om kapellet vid kapelltomtens gräns står en rektangulär, rödfärgad och locklistpanelad förrådsbyggnad i ett plan med två portar och två dörrar, alla åt söder och svartmålade. Sadeltaket är täckt med svart korrugerad plåt och på norrsidan finns ett kvadratiskt ospröjsat fönster. Knutbrädor, vindskivor, fönster- och dörrfoder är vitmålade. Byggnaden har en konventionell regelstomme och är av sent datum.