Stäng fönster Enköping kn, GIRESTA 12:1 GIRESTA KYRKA

Beskrivning
Kyrkobyggnaden består av en rektangel med östvästlig längdriktning. En första kyrka byggdes på platsen på 1200-talet. Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur som kantas av en trädkrans av ädla lövträd. Ingången ligger rakt framför kyrkans huvudentré i västra gaveln och har spritputsade grindstolpar samt smidda järngrindar. Kyrkogården har sin största utbredning mot söder. Inga sentida utvidgningar av kyrkogården har gjorts. På kyrkogården finns ett rik uppsättning gravvårdar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Ett antal grusgravar med stenramar finns kvar men gravkvarteren är nu till största delen gräsbevuxna. Gångarna är raka och grustäckta.

Norr om kyrkan ligger ett märkligt gravmonument i form av en grästäckt hög lik en järnåldersgrav. En mur av gråsten är uppförd på dess södra sida och en port ovanför vilken en minnesplatta över en von Körning död 1804.