Stäng fönster Enköping kn, FITTJA 10:1 FITTJA KYRKA

Beskrivning
Fittja kyrka uppfördes som en rektangulär salkyrka på 1200-talet. På 1400-talet fick kyrkan sitt nuvarande utseende då långhusväggarna byggdes till på höjden och koret byggdes om så att det fick en tresidig avslutning. Kyrkogården är inhägnad av en traditionell gråstensmur som kantas av en trädkrans med ädellövträd. Kyrkogårdens form är närapå kvadratisk och den har sin största utbredning norr om kyrkan. Ingången ligger söder om kyrkan och kantas av två putsade grindstolpar försedda med svartmålade smidesgrindar. Grusgångarna är raka och lagda i räta vinklar. Gravkvarteren är till största delen grästäckta, men ett antal grusgravar finns också. Norr om kyrkan finns några större gravmonument med gravvårdar från tidigt 1900-tal. de är inramade av gravhäck respektive smidesstaket. Det finns även ett ganska stort antal gravstenar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Kyrkogården bör alltså ha använts som begravningsplats trots att kyrkobyggnaden stod som ödekyrka från 1868 till 1924. Den nordöstra delen av kyrkogården är nästan tom på gravstenar.