Stäng fönster Hofors kn, PRÄSTBORDET 2:1 TORSÅKERS KYRKA

Beskrivning
Den nuvarande kyrkan i Torsåker började uppföras 1754, men först 1792 byggdes tornets lanternin vilket avslutade det omfattande nybygget. Sedan den befintliga kyrkans uppförande finns uppgifter om att kyrkogården utvidgats minst fem gånger, senast 1990. Detta har resulterat i att dagens kyrkogård är ordentligt stor och omringar kyrkan. I något skede, troligtvis i samband med 1880-talets utvidgning, planterades lövträd runt dåvarande kyrkogården. Dessa finns kvar och bildar numera en kvadrat runt kyrkan med senare utvidgningar i öster och söder. Den senaste utvidgningen har ej ännu tagits i bruk. Staketet mot vägen i norr är smitt 1829 och de sirliga grindarna 1762, de senare av samme smed som tillverkat grindarna vid Gävle slott.

Kvarteren skiftar i karaktär, de närmast kyrkan har ett flertal stora gravar och är i stor utsträckning indelade med klippta häckar mellan gravarna. De yngre kvarteren är öppnare och endast indelade av häckar i rader. Två minneslundar är anlagda varav den ena markeras av en stenlagd gång fram till ett stort och öppet placerat träkors, medan den andra utgörs av en stenlagd yta med en murad fontän inramad av en häck. Gångarna är grusbelagda utom runt kyrkan där de är asfalterade, och deras raka sträckning skapar rektangulära kvarter.
Gravarna varierar i utformning och material med både stenvårdar och ett litet antal gjutjärnsvårdar. Av flertalet stora gravar närmast kyrkan utmärker sig den över disponentsläkten Petre från Gästrike-Hammarby tydligast. De mindre vårdarna på kyrkogården i övrigt är främst tillverkade av sten. Vegetationen utöver nämnda häckar och lövträd utgörs av buskar och ytterligare träd.

I sydvästra hörnet av kyrkogården ligger kyrkoförvaltningens ekonomibyggnad från 1983. Byggnaden är uppdelad i två delar där den ena, lägre delen innehåller personalutrymmen medan den något högre delen fungerar som garage och förrådsbyggnad. Längs hela kortsidan av garaget finns också ett öppet skjul. Grunden är av gjuten betong och sadeltaken över personal- och garagedelen är täckta med bruna betongpannor. Pulpettaket över skjulet är täckt med korrugerad plåt. Fasaderna är klädda med rödfärgad lockpanel, och dörrar, portar och vindskivor är svarta medan personaldelens fönster med omfattningar är vita.