Stäng fönster Håbo kn, ÖVERGRAN 6:15 ÖVERGRANS KYRKA

Beskrivning
Övergrans kyrkogård har en kvadratisk planform. Den omges av en kallmurad gråstensmur som kantas av en trädkrans av stora lövträd. Kyrkobyggnaden står mitt på norra halvan av kyrkogården. Huvudingången finns i väster rakt framför tornets entré. Den har putsade och vitkalkade grindstolpar. De restaurerades 1964 och murades upp från grunden. Kyrkogårdsmuren härrör från 1783 och ersatte en äldre bogårdsmur som varit vitlimmad och täckt av spåntak. Det fanns även två medeltida stigluckor vilka revs på 1780-talet. Stigluckorna ersattes då med järngrindar.

Kyrkogården har grusgångar och gravkvarteren är till största delen täckta av gräs. Ett antal grusgravar med stenram finns bevarade. Nära kyrkogårdens nordvästra hörn finns en sammanhängande del med ett flertal grusgravar. Ett par äldre gravar inramas av järnstaket. Närmast öster om kyrkan och längs södra kyrkogårdsmuren samt framför kyrkans sydfasad finns en koncentration av äldre gravvårdar från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Södra halvan av kyrkogården är försedd med låga häckar som delar upp gravkvarteren i nord-sydlig riktning.

Närmast öster om kyrkogården finns en ekonomibyggnad kombinerad med personalrum för kyrkogårdspersonal. Det är en låg envånig byggnad med faluröd panel och tegeltak. Byggnaden är tillkommen någon gång under de senaste decennierna.