Stäng fönster Håbo kn, KALMAR 2:1 KALMAR KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans av lövträd. I början av 1970-talet gjordes en stor kyrkogårdsutvidgning åt söder. Den nya kyrkogården omges av en häck. Den gamla kyrkogården har två ingångar: en i nordost och en i söder. Ingångarna har grindstolpar av sten men grindarna saknas. Kyrkogårdsgångarna är grustäckta men längs norra murens insida löper en asfalterad väg. På senare år har lyktstolpar i galvaniserat stål satts upp. De äldsta gravarna återfinns på gamla kyrkogårdens södra del. Där finns ett flertal gravstenar från 1800-talet. En minneslund är anlagd på södra delen av nya kyrkogården. Den nya kyrkogården har stora grästäckta ytor och gravkvarteren delas in i mindre enheter med låga häckar.

Nära kyrkogårdens nordvästra hörn står ett bårhus uppfört 1937 efter ritningar av arkitekten K. M. Westerberg. Det har putsade, ockragula fasader lika kyrkan. Taket är ett brant sadeltak täckt med falsad skivplåt, målad i svart.