Stäng fönster Ekerö kn, FÄRENTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 FÄRENTUNA KYRKA

Omgivningen
Området kring Färentuna kyrka har utpräglad slättkaraktär, med enstaka moränpartier. Färingsö är en utpräglad bondbygd med små byar och ensamgårdar. Byarna ligger samlade på åkermarkernas moränförhöjningar. Öster om kyrkan ligger den gamla kantorsbostaden, uppförd 1905. Tidigare fanns här även Färentuna gamla skola med lärarbostad, som dock rivits. I dag ligger en yngre skolbyggnad på andra sidan landsvägen. Längre österut, vid Högby, finns socknens gamla fattigstuga bevarad. Prästgården, med den timrade mangårdsbyggnaden från 1800-talet, ligger söder om kyrkan. I vinkel, väster om kyrkan, ligger församlingshemmet från omkring 1980, uppfört efter ritningar av arkitekt Ralph Erskines arkitektkontor. Den långa och smala byggnaden har vitputsade fasader och täcks av ett flackt sadeltak.

Anläggningen
Kyrkogården omges av en bogårdsmur som fick sin nuvarande sträckning under 1700-talets förra hälft. Längs muren växer en välbevarad och relativt hårt hamlad trädkrans. I övrigt finns inga träd på kyrkogården, förutom ett gravträd vid en gravvård i norr. På kyrkogården dominerar de stående gravstenarna, några med stenram, uppställda i nord-sydliga rader. Bogårdsmuren är försedd med två stigluckor, en åt norr som uppfördes under 1600-talet och en åt söder, ursprungligen uppförd under 1700-talet, men nerriven och återuppbyggd 1953. Stigluckorna är uppförda av tegel som putsats och avfärgats i vit kulör. Under 1980-talet gjordes en öppning med grindar och grindstolpar i bogårdsmurens västra del. Under 2004 har ytterligare en öppning gjorts i muren mot söder. Tidigare fanns en klockstapel på kyrkogården. Den revs i samband med att klockorna flyttades till tornet, 1735.

I kyrkogårdens sydvästra hörn ligger ett bårhus och i det sydöstra hörnet finns en materialbod. Byggnaderna har identiskt utseende och är infogade i bogårdsmuren. De uppfördes 1740 och har en hög gråstenssockel med liggtimmer i övre delensom täcks av pyramidtak, belagda med enkupigt lertegel.

Kyrkobyggnaden
Färentuna kyrka, uppförd av vald och kluven gråsten, står i väst-östlig riktning med vapenhus i söder, sakristia i norroch ett kraftigt torn ovanpå koret i öster. Färentuna tillhör gruppen östtornskyrkor, vilka anses ha uppförts under senare hälften av 1100-talet. I Mälardalen finns ytterligare tre kyrkor bevarade av denna typ. Till dessa räknas Skånela, Husby-Ärlinghundra och Norrsunda kyrkor i Sigtuna kommun.