Stäng fönster Ljusdal kn, HAMRA 1:27 HAMRA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården, som i huvudsak är belägen söder och väster om kyrkan, har byggts till i flera etapper. Området omgärdas dels av ett trästaket och dels av en tätvuxen granhäck. Vegetationen består av björkar och några andra lövträd samt lägre häckar som inramar gravkvarteren. Marken är grästäckt med krattade grusgångar. De flesta gravvårdarna är av sten och stående. Den äldsta bevarade är från 1861, men vårdar efter 1950 dominerar stort. I kyrkogårdens sydöstra hörn ligger en minneslund som togs i bruk 1991. Nordost om kyrkan ligger på kyrkogården en liten förrådsbod med vitmålad stående träpanel och svart plåttak.
Cirka 500 meter norr om Hamra kyrka ligger Hamra gamla kyrkogård som omgärdas av en bred stenmur. Kyrkogården togs i bruk vid mitten av 1700-talet, men invigdes först 1817 och användes fram till 1860-talet. Kyrkogården hade ursprungligen en portal med träportar och dessa finns bevarade i den nya kyrkan. Idag är ett järnkors från 1824 den enda synliga gravvården på platsen. I anslutning till kyrkogården fanns också ett bönhus från 1830-talet tills den nya kyrkan byggdes.