Stäng fönster Nordanstig kn, KYRKBACKEN 3:17 HASSELA KYRKA

Beskrivning
Strax söder om kyrkogårdens västra entré och i anslutning till den nuvarande parkerings-platsen, står en rektangulär träbyggnad som används både som bisättningshus och ekonomi-byggnad. Byggnaden, som troligen tillkom i slutet av 1800-talet, vilar mot norr och väster på en huggen stenfot och mot övriga väderstreck står den på stenstolpar med stående gråmålad träpanel emellan. Fasaderna är utförda med gulmålad fasspontpanel som är liggande upp till fönsterbröstningshöjd och däröver stående. Byggnaden har tre ingångar, vilka alla är vända mot norr och rödmålade samt fyra fönster vända mot söder med orangefärgade snickerier. Fasaderna avslutas med en dekorerad taklist i samma kulör som väggarna. Huset täcks av ett valmat tak med falsad plåt och mitt på taknocken sitter två äldre ventilationshuvar av trä med plåttäckning.
I byggnadens östra del återfinns ett oinrett förrådsutrymme och mot väster en modern kistkyl som är i bruk. Mellan båda dessa utrymmen ligger en bisättningslokal som nås via en bred dubbelport. Rummet är närmast kvadratiskt och har fernissat trägolv, vitmålad struktur¬väv på väggarna med gulmålade lister och foder. Taket utgörs av vita porösa skivor. Inred¬ningen består av ett litet enkelt träaltare som är placerat mellan de två fönstren mot söder, men i övrigt har rummet endast fristående stolar samt en bårplats mitt på golvet.

Kyrkan är belägen på den norra delen av kyrkogården och det är endast på kyrkobyggnadens södra sida som det finns gravplatser. Kyrkogården har utvidgats i flera etapper och då utökats mot söder och öster och eftersom marken lutar mot söder har den kommit att delas upp i en rad olika terrasser avskilda med terasskanter av huggen sten med stentrappor emellan. Omgärdningen består av järnstaket på stenfot mot norr samt på den norra delen av den västra respektive den södra sidan av kyrkogården. Runt den äldsta delen ansluter här en stenmur med gräsbeklädd översida som på båda sidorna om kyrkan övergår till att bli en hög terasskant mot söder. På den södra nyare delen av kyrkogården utgörs omgärdningen av klippta häckar. Runt den äldsta delen av kyrkogården löper delar av en tidigare trädrad och i övrigt finns även enstaka träd mitt på kyrkogården. I den nordöstra delen vilken ej används för gravsättning finns en talldunge samt ett flertal stora björkar. Vegetationen består i övrigt främst av rygghäckar mellan gravraderna och längs de många terrasskanterna. Marken är till största delen gräsklädd och uppdelad i mindre ytor med smala grusgångar. Från kyrkobyggnadens södra entré löper över hela kyrkogården mot söder en bred gång som utgör en huvudaxel i hela anläggningen. Mellan kyrkogårdens huvudentré som är vänd mot parkeringen i väster och kyrkans västra entré finns en bred gång av skifferplattor och detta material återkommer även i mindre omfattning i gångar öster om kyrkan samt på den södra delen av kyrkogården.

De flesta gravvårdarna på kyrkogården är stående och av sten. På den äldsta delen återfinns några större gravvårdar, några järnkors, en gjutjärnsurna samt ett och annat träkors. Endast två gravplatser har stenram. Relativt få gravvårdar är försedda med titlar eller bynamn, men bland dem som har titlar förekommer bland annat skogvaktare och kontraktsprost, men även mer ovanliga som Baptistpionjär och Riksspelman. På kyrkogården finns även en hög och stor gravsten där Hasselasonen och ministern Arthur Engberg, som även gett namn åt ortens skola.

Sydost om kyrkan återfinns den lilla minneslunden från 1990-talets början, som omgärdas med låga häckar och några hängbjörkar. Markytan är gräsklädd och vegetationen består i övrigt av några låga buskar. Mitt på minneslunden finns en åttkantig liten damm med huggen stenkant runt. I den sydvästra delen finns en blomstersmyckningsplats med vas- och ljusställ samt en planteringsyta i form av ett kors. I närheten står en takförsedd tavla av trä som förkunnar namnen på de personer som vilar i minneslunden. Öster om kyrkan, på den nyare delen, återfinns en hög minnessten med en bronsplakett rest till minne av Hasselabördige Erik Norelius som utvandrade till Amerika under 1800-talet och blev banbrytare för den svenska lutherdomen i USA.