Stäng fönster Nordanstig kn, JÄTTENDALS ANNEXHEMMAN 2:1 JÄTTENDALS KYRKA

Beskrivning
Gravkapellet, som är beläget nordost om kyrkan, byggdes år 1946 efter ritningar upprättade av August Engberg. Kapellet är murat av tegel, vitputsat och täcks av tegeltak. Källarvåningen är inbyggd i en stenmur. Entrén kröns av ett lunettfönster och ett rundbågigt småspröjsat fönster pryder vardera långsidan medan den norra gaveln är försett med ett runt fönster.

Kyrkogården avgränsas av stödmurar, norr och nordost om kyrkan. Murarna följer de topografiska förhållandena. En fristående stenmur markerar kyrkogårdens västra entré. Sydväst om kyrkan finns ett järnstaket som tillkom i samband med att kyrkogården utvidgades söderut år 1916 på privat initiativ. Det gråmålade järnstaketet, som sträcker sig ett tiotal meter i nord-sydlig riktning, är rikt dekorerat med sirliga former och monterat på en stensockel. Bortom järngrinden finns en murad och kalkavfärgad stigport samt två murpelare med dekorativa plåtavtäckningar. Stigporten är försedd med pilastrar som bär upp ett profilerat listverk varpå ett bågformat krön vilar. Järngrinden till stigporten är konstfullt utsmyckad, likaså den övre delen av stigportens öppning som visar årtalet 1805 i romerska siffror. Mellan murpelarna och stigporten är ett svartmålat järnstaket placerat.

Häckplanteringar omsluter kyrkogården. Äldre lönnar och en ask växer på rad söder om kyrkan. Längst i väster i trädraden har tre pelaraspar ersatt lönnar. För några år sedan planterades pilar längs med kyrkogårdens södra gräns. Runt kyrkogårdens övriga sidor samt längs stödmuren i mitten av kyrkogården är björkar planterade. I slutet av 1940-talet byggdes kyrkogården ut i öster. Tio år senare byggdes kyrkogården ut till sin dubbla storlek nordost om kyrkan. Det området har en rundad avslutning åt öster och tre silvergranar planterade i det rundade hörnets nedre del. Kyrkogården är täckt av gräs som bryts av raka grusgångar. Ett flertal gravvårdar av äldre datum finns bevarade; gjutjärnskors, träkors och påkostade stenar. Många av kvarteren karaktäriseras av låga stenar med enkel utsmyckning från 1900-talets första hälft. I slutet av 1990-talet anlades en minneslund nordost om gravkapellet. Framför Jättendals kyrka finns en runsten rest sedan år 1951. Stenen har tidigare legat som trappsten till kyrkan och dessförrinnan funnits inmurad i den gamla kyrkans sydmur.