Stäng fönster Upplands-Bro kn, LÅSSA KYRKA 1:1 LÅSSA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omramas av den äldre bogårdsmuren av sprängd och vald gråsten som uppfördes mellan 1823 till 1831. Runt kyrkogården växer en trädkrans av lönn och ask, som anlades under slutet av 1830-talet. Fram till kyrkan och mellan gravvårdarna leder grusgångar.
På kyrkogården dominerar gravvårdar av sten, och de flesta gravvårdar är orienterade i nordsydliga rader. In till kyrkogården leder en port genom bogårdsmurens nordöstra hörn. Ingångsporten uppfördes under 1700-talets början på bekostnad av familjen Posse på Säbyholm. Portvalvet reparerades under 1700-talets slut samt 1831. Portens yttre del är uppbyggd av huggen sandsten och dekoreras av det Posseska och Flemingska vapnen. Porten har ett tak av järnplåt, samt grindar av smidesjärn, båda härstammar troligen från 1859.
Söder om kyrkan ligger det Hebbeska gravmonumentet från 1820-talet.

På Låssa kyrkogård finns två forntida gravhögar bevarade. Detta visar att platsen användes som begravningsplats även i förkristen tid.

På en liten kulle sydost om kyrkan ligger det Sparreska gravkoret. Gravkoret byggdes under 1800-talets mitt med en åttkantig grundplan. Byggnaden är uppförd av tegel med putsade fasader, avfärgade i vitt. Taket är belagt med järnplåt och även dörren är plåtbeslagen.

Vid kyrkans södra mur ligger det Tauvonska gravkoret. Byggnaden uppfördes under 1800-talets andra hälft med åttkantig plan. Koret är uppfört av tegel, putsat och avfärgat i vit kulör. Byggnadens övre del dekoreras av genombrutna rundbågar med kolonner. Mot norr finns en järndörr.