Stäng fönster Värmdö kn, VÄSTERBY 5:325 NÄMDÖ KYRKA

Omgivningen
Nämdö skärgård består av ett hundratal större och mindre öar i den yttre delen av Stockholms skärgård. Huvudön Nämdö, cirka 7 x 2 km, är belägen ungefär 4 mil öster om Stockholm. Av de hundratalet bofasta bor idag cirka 40 på huvudön. Sommartid befolkas Nämdö av flertalet sommargäster. Bebyggelsen är i huvudsak koncentrerad till östsidan med Sand som officiellt centrum. Men på västsidan kan nämnas Tjusvik fritidshusområde från 1970-talet samt det välbevarade torpstället Krokvik där Nämdös präster bodde under 1800-talet. Även Långvik har en mycket väl bevarad torpkaraktär från 1800-talet. Naturen präglas av både karg skärgårdsmiljö, hävdad odlingsmark och hagmark. Öns inre är helt obebyggd med två insjöar, Storträsk och Västerbyträsk, samt skog med mycket högt naturvärde. Östanviks gård bedriver jordbruk. Västerby, Östanvik och Västanvik har en väl bevarad agrar karaktär medan bebyggelsen i övrigt är splittrad med nyare 1900-talsbebyggelse och sommarstugor. Ned mot Sands brygga finns några välbevarade sekelskiftesvillor. På 1960-talet köpte Stockholms stad stora delar av Nämdö, vilka sedan 1998 ägs av Skärgårdsstiftelsen.

Anläggningen
Nämdö kyrka är belägen i en sluttning ned mot havet på öns östra sida mellan Solvik och Sand. Söder om kyrkan breder kyrkogården ut sig ned mot strandlinjen. Ett stycke nordväst om kyrkan ligger den f d prästgården "Paradiset", en ljusgul jugendvilla från 1911, som numera nyttjas till församlingslokaler.

Kyrkogården omges i dag av en lummig grönska med flertalet uppvuxna träd, men hade tidigare ett mer öppet läge. I norr och delvis i väst avgränsas området av ett enkelt omålat trästaket ett par vitmålade trägrindar mitt för kyrkporten samt ytterligare grindar i väst. I öst avgränsar en häck och i väst och söder bygger en stenmur upp den äldre kyrkogårdens etage. Kyrkogården är gräsbevuxen med raka grusgångar och endast ett fåtal gravstenar. Strax söder om kyrkan har två äldre askar eventuellt markerat ingången till ett tidigare kapell. I samband med kyrkogårdens utvidgning 1992 togs den ena asken ned liksom en ek strax söder om kyrkan, vilket har orsakat sättningar i kyrkans grund. Den nyare kyrkogårdsdelen i lägre etage mot söder omfattar ett område för urngravar, minneslund och smyckningsplats. Denna del omgärdas av grönska, delvis igenväxt ned mot vattnet vilket skymmer utsikten.

Kyrkobyggnaden
Nämdö kyrka är placerad i öst-västlig riktning. Kyrkan består av ett enskeppigt långhus med sadeltak. I öster avslutas långhuset av en lägre, polygon utbyggnad med kor och sakristia samt i väster ett kyrktorn med en mindre, rektangulär plan, krönt av en spira i fyrpassform med kula i fästet. Kyrkporten är placerad i tornets bottenvåning, som även rymmer vapenhus och trappa till läktare och tornrum. I tornet hänger två kyrkklockor. Storklockan göts ursprungligen av Hindrich Bohm i Stockholm och skänktes av Lorentz Billing på Östanvik 1750. Då den sprack vid nyåret 1952 blev den omgjuten av Bergholtz klockgjuteri och återinvigdes i juni 1952. Samma år skänktes lillklockan, också gjuten av Bergholtz klockgjuteri, bekostad genom insamling på initiativ av fiskaren Frans Öhman, Långviksskär. Den ersatte då en äldre lillklocka som nu hänger i stapeln vid Kyrknäset.