Stäng fönster Värmdö kn, BERG 11:1 MÖJA KYRKA

Omgivningen
Möja är en av de största öarna i Värmdö kommun med ungefär 300 bofasta. Sommartid mångdubblas befolkningen. På ön finns tre insjöar och värdefull natur med hällmark samt barr -, blandskog och myrområden. Odlingslandskapet utgörs av småskaliga, flikiga åkrar samt ängs - och betesholmar på omkringliggande öar. Vid sekelskiftet initierades flertalet jordgubbsodlingar, vilka man idag försöker hålla som öppen ängsmark.

Bebyggelsen är framför allt koncentrerad till öns östsida med de för skärgården ovanligt stora byarna Berg, Löka, Långvik och Ramsmora. Med äldre välbevarade boningshus, sjöbodar och båthus visar de på fiskets och sjöfartens historiska betydelse för samhället, vilket även utgör motiv för riksintresse. 1906 fick Möja fast ångbåtsförbindelse, och har sedan dess varit en populär sommarö, med ett stort antal sommarvillor till följd. Bergs by, närmast kyrkan, är karaktäristiskt belägen invid en väl skyddad havsvik, och från farleden utanför ser man kyrktornet ovanför trädtopparna.

Anläggningen
Möja kyrka är högt belägen på Kapellholmen på Stora Möjas östra sida. Terrängen är kuperad med bitvis berg i dagen. Från grusvägen kan man skönja kyrkan genom lövverket. Från kyrkogården har man en god utsikt över Kyrkviken öster om kyrkan.

Strax söder om kyrkogården ligger prästgården, på vars marken mindre förrådsbod med torrdass uppfördes 1936, sydväst om kyrkan. Fram tills bårhuset uppfördes 1950 nyttjades den även som likbod. Den har rektangulär plan med ett valmat sadeltak av svart korrugerad plåt. Fasaderna är klädda med vitmålad locklistpanel med bruna knutar. Dörrblad, dörr- och fönsterfoder samt spröjs är likaledes täckmålade i brunt.

Kyrkogården från 1755, i form av en oregelbunden rektangel, omges av stenmurar som i norr och öster bygger upp en terrass. Ingångar finns i väster, söder och norr. 1989 tillverkades en ny trägrind med grindstolpar till den södra ingången efter gamla förlagor. Huvudingången i väster flankeras av två lönnar. Gravarna är markerade med resta stenar i sammanhållna kvarter, framförallt i det nordvästra hörnet, samt i en sammanhängande remsa längs den östra kanten. I övrigt präglas kyrkogården av stenkantade grusgångar, utplacerade bänkar, klippta gräsmattor och ett antal storvuxna hängbjörkar. På kyrkans norra sida invid tornet finns en samling äldre gravvårdar av huggen sten. Kyrkans södra trappa består av en stor gravhäll av röd sandsten. Den är ditflyttad från Värmdö kyrkogård, men har genom inskriptionen lokal förankring. I närheten står en vackert lavbevuxen, äldre timsten av huggen sandsten.

1948-50 utvidgades kyrkogården åt norr på för ändamålet nyinköpt mark. Arkitekt Martin Hedman ritade den nya kyrkogårdsdelen, där stenkantade terrasser anpassade sig till den befintliga norrsluttningen. Låga häckar av buxbom ramar in den övre terrassen och en rad björkar avskärmar mot vägen. Ett av arkitekt Hedman ritat bårhus placerades invid terrasstrappan på samma plats som en äldre jordkällare. Bårhuset är murat av tuktad sprängsten med cementgolv, invändigt betongvalv samt gavelrösten av gråsten. Dörr och karm utgörs av svartmålad järnplåt. Taket planerades bli torvtäckt, men är idag övervuxet av slingerväxter.

Efter utvidgningen omfattade kyrkogården 275 gravplatser, vilket man redan då bedömde som knappt trots att man enligt lokalt bruk planerade återanvända även helt utnyttjade familjegravar redan efter ett tjugotal år. 1987 inrättades och invigdes en minneslund på kyrkogårdens sydvästra del. Denna mjukt böljande grässlänt med enstaka klipphällar pryds av ett ankare, en blomsterhållare skänkt av en familj på Granholmen, samt några planterade träd.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med koret i öster och är uppförd i liggtimmer på gråstensgrund med ett mot öster valmat mansardtak. Den ursprungliga taktäckningen av spån är sedan mitten av 1960-talet ersatt av kopparplåt.