Stäng fönster Värmdö kn, EKNÖ 1:245 SANDHAMNS KAPELL

Omgivning
Sandön är belägen cirka 48 km öster om Stockholm i ytterskärgården. Den cirka 3 x 1 km stora ön är förmodligen resterna av ett isälvsdelta bildat genom inlandsisens avsmältning för 10 000 år sedan och karaktäriseras följaktligen av en sandig terräng, med långsträckta sandstränder, samt enstaka vindslipade hällar av urberg. Bebyggelsen är koncentrerad till stränderna medan den inre delen av ön är bevuxen med en gles tallskog över en låg, tät markvegetation av ljung, blåbärs- och lingonris.

Centralorten Sandhamn på öns norra sida har vuxit fram i anslutning till hamnen, med en äldre tätbebyggd del med slingrande grusvägar samt en glesare mer planerad bebyggelse från 1900-talets första hälft, vilken även omfattar kyrkoområdet. Sandhamn är i sin helhet utpekat som riksintresse för kulturmiljövården med motiveringen: "ett unikt skärgårdssamhälle med bebyggelse från 1700-talet och framåt med tillkomst som hänger samman med en farled och dess behov av lotsar, tullfolk och fyrar. Sekelskiftets grosshandlarvillor och enstaka nyare fritidshus följer strandlinjen bort mot sportstugeområdet Trouville på öns sydsida. Trouville anlades vid 1940-talet mitt och har sedan dess behållit sin typiska karaktär med enklare sportstugor diskret inplacerade i barrskogsvegetationen. Idag finns det 458 fastigheter på Sandön varav ca 400 är fritidshus. Ön har ca 125 bofasta invånare".

Anläggningen
Sandhamns kapell är beläget på en naturlig platå på Sandhamns högsta punkt tillsammans med lotsutkik och klockstapel. Det mjukt sluttande hälleberget utgör kyrkbacken som omgärdas av en gles tallskog med tät undervegetation. En brant grusväg leder från samhället upp till kapellet via missionskyrkan och skolan, som båda uppfördes 1912.
Från kyrkbacken ser man ned till kyrkogården som anlades 1835. Den är belägen cirka 500 meter väster om kapellet.

1936 uppfördes strax norr om kapellet en klockstapel av trä efter Gustaf Odels ritningar. Den ersatte då stapeln från 1912 vid tullhuset. Arbetet utfördes av Petrus och Stig Carlsson i Sandhamn. Sandhamns kapellstiftelse anger till Kgl byggnadsstyrelsen "En större klocka, vägande 500 kg, kommer i dagarna att såsom gåva att överlämnas till kapellstiftelsen, varför en värdig klockstapel är nödvändig". Klockstapeln är uppförd av rundtimmer på sockelplintar av sprängsten med betong direkt på berghällen. Trappan utgörs av kluvna, obearbetade granitblock och taket med spira täcks av svart och grå skiffer från Grythyttan med kantbeslag av koppar. Spiran avslutas med en flöjel av smidesjärn i form av ett skepp. Klockan tillverkades 1936 av K G M Bergholtz klockgjuteri och är försedd med inskriften "Jesus stillar stormen". Elektrisk ringning installerades 1975. Av den äldre stapelns klockor flyttades den större av klockorna till klockstapeln invid gamla skolan på Harö. Den mindre klockan förvaras i Sandhamns kapell.

Kyrkobyggnaden
Kyrkobyggnaden med stomme av trä är uppförd på naturstensgrund direkt på hälleberget. Det rektangulära långhuset är försett med ett lägre och smalare vapenhus i väster samt sakristia i norr. Kyrkporten är placerad i vapenhuset som även rymmer en trappa upp till läktaren. En mindre ingång leder till sakristian. Det brant sluttande sadeltaket är belagt med skiffer.