Stäng fönster Sala kn, SILVERGRUVAN 1:37 M.FL. SALA SILVERGRUVA

Beskrivning
Till stor del innefattar byggnadsminnesområdet tekniska byggnader och anläggningar som lavar, kanaler, maskinhus, magasin, bodar och personaltjänstebostäder av skilda slag men även administrationsbyggnader. I områdets nordöstra del inkluderas platsen för pråmhamnen tillhörande Pråmån (grävd kanal) som här tar sin början och leder till den f d hyttplatsen för malmsmältning i Sala stad. Pråmkanalen tar sitt vatten från det mycket omfattande vattenkanalsystem som nämnts ovan och genomkorsar gruvområdet i dels aktiva men även inaktiva sträckningar ovan och under mark. Vidare ingår en gruvarbetartorpmiljö i byggnadsminnet. Den förses med separat skyddsområde motsvarande torpfastighetens utbredning. Byggnaderna inom skyddsområdena uppfördes mellan 1670-2003 och speglar på ett unikt vis gruvans utveckling och historia.
Bebyggelsen inom skyddsområdet fick huvudsakligen sin nuvarande utformning under 1800- talet. Vissa byggnader uppvisar dock tydliga drag från tidigt 1900-tal men även insatser gjorda i flera byggnader under 1950-talet har lämnat representativa byggnadsdelar och detaljer som omfattas av skyddsbestämmelserna.
Sala silvergruva är genom sin långa historia och sin tidvis stora betydelse för Sveriges ekonomi av största värde för landets-, länets- och Sala stads historieskrivning. Gruvdriften som gav upphov till den nu övergivna gruvbyn söder om gruvans centralområde och senare Sala stad, har på ett unikt sätt påverkat miljön och landskapet vida kring själva gruvan.
Sammantaget utgör den samlade bebyggelsen och anläggningarna i skyddsområdet en kontext som kärnfullt förmedlar bilden av verksamheten vid silvergruvan. Betydelsen ligger främst i ett miljö- och identitetsskapande perspektiv med höga dokument-, symbol-, identitets-och miljöskapande värden. Dokumentationen av gruvans historia är omfattande och publicerad i olika sammanhang och i olika typer av källmaterial varför enbart huvuddrag och kortfattade beskrivningar ryms inom ramen för detta beslut.
I området finns uppväxta äldre trädgårdar och parker av högt kulturhistoriskt värde, de är markerade på bilaga l. Alléer förekommer längs vägar i området. Dessa omfattas av Miljöbalkens biotopskydd.